Δευτέρα 16 Ιουλίου 2012

Ο ΠΑΟΚ, ο Κούδας και η Ελλάδα στα δύο


Ο ΠΑΟΚ, ο Κούδας και η Ελλάδα στα δύο

 
Σαν σήμερα, στις 14 Ιουλίου 1966 η είδηση έσκασε σαν βόμβα. Ο Γιώργος Κούδας, το μεγάλο αστέρι της ομάδας, βρίσκεται στον Πειραιά και συζητά με τους παράγοντες του Ολυμπιακού. Μετά απ` αυτό, το τσεκούρι του πολέμου ξεθάφτηκε και η κόντρα ΠΑΟΚ – Ολυμπιακού θέριεψε.
 
 
Σε ηλικία 19 ετών ο Κούδας ήταν το αγαπημένο παιδί των φίλων του ΠΑΟΚ. Φορούσε τη...
φανέλα από τα έντεκα του χρόνια και είναι χαρακτηριστικό ότι από εκείνη την ηλικία είχε φανατικούς θαυμαστές.

Ο Κούδας μάγευε τα πλήθη στην Τούμπα και παράλληλα εργαζόταν για να συνεισφέρει στο οικογενειακό εισόδημα. Τον προηγούμενο χρόνο, η διοίκηση του ΠΑΟΚ είχε αποφασίσει να βοηθήσει την οικογένεια και να ανοίξει ένα ουζερί στον πατέρα του Κούδα, Ιωάννη. Μετά τους πρώτους μήνες, η διοίκηση φάνηκε ασυνεπής, άφησε ανεξόφλητα γραμμάτια και έτσι δημιουργήθηκε ένα χρέος 150.000 δραχμών το οποίο επιβάρυνε τον νεαρό ποδοσφαιριστή.

Παράλληλα με το οικονομικό πρόβλημα της οικογένειας, εμφανίστηκαν οι “σειρήνες” από τον Πειραιά. Ο ενδιάμεσος, το όνομά του οποίου δεν αποκαλύφθηκε ποτέ, υποσχέθηκε ικανοποιητικό μισθό για τον ποδοσφαιριστή και τη δημιουργία ενός ουζερί για τον πατέρα Κούδα.

Η κάθοδος στον Πειραιά
Στις 14 Ιουλίου η είδηση της καθόδου του Κούδα στον Πειραιά προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις. Η διοίκηση του ΠΑΟΚ ξεκαθάρισε ότι ο παίκτης δεν παραχωρείται με κανένα τίμημα. Άλλωστε, εκείνη την εποχή ένας ποδοσφαιριστής έπαιρνε μεταγραφή μόνο με τη συγκατάθεσή της ομάδας του. Σε διαφορετική περίπτωση ή θα αναγκαζόταν να συνεχίσει στον ίδιο σύλλογο ή θα σταματούσε το ποδόσφαιρο.

Στις 15 Ιουλίου ο εκπρόσωπος του Ολυμπιακού, Στασινόπουλος δήλωσε άγνοια για το θέμα και τόνισε “ότι ο Ολυμπιακός δεν προτίθεται να διαταράξει τις φιλικές σχέσεις του με τον ΠΑΟΚ”. Την επόμενη μέρα οι παράγοντες του Ολυμπιακού δήλωσαν ότι υπεύθυνος για την αναστάτωση που δημιουργήθηκε είναι ο Κούδας. Στις 18 Ιουλίου, όμως, ο ποδοσφαιριστής ήταν παρών στο διοικητικό συμβούλιο του Ολυμπιακού και σύμφωνα με τα δημοσιεύματα της εποχής ο Γουλανδρής του πρότεινε μισθό 8.000 δραχμών.

Οι επιστολές
Την ίδια μέρα ο Ιωάννης Κούδας απέστειλε επιστολή στις εφημερίδες της Θεσσαλονίκης. Κατηγόρησε τον ΠΑΟΚ για ασυνέπεια και ζήτησε συγγνώμη από τους φιλάθλους για την απόφαση που πήρε, να στείλει το γιο του στον Πειραιά. “Το παιδί μου έχει δημιουργήσει χρέος σε μετρητά και γραμμάτια άνω των 150.000 δραχμών. Αυτό το μαγαζί έκαμαν στον Κούδα”, ανέφερε μεταξύ άλλων ο Ιωάννης Κούδας στην επιστολή. Στις αθηναϊκές εφημερίδες φιλοξενήθηκε δήλωση του Γιώργου Κούδα, που έλεγε ότι “δεν πρόκειται να ξαναπαίξω στον ΠΑΟΚ”.

Στις 21 Ιουλίου ο Γιώργος Κούδας στέλνει με τη σειρά του επιστολή στις εφημερίδες της Θεσσαλονίκης. Μεταξύ άλλων, δηλώνει ότι “εγώ και οι οικογένειά μου υπομείναμε πολλά και φτάσαμε σε σημείο να στερηθούμε ακόμη και την τροφή. Τα υπομείναμε γιατί αγαπούσαμε και εξακολουθούμε να αγαπούμε τον ΠΑΟΚ. Για μένα και την οικογένειά μου είναι η δεύτερη θρησκεία. Πέραν όμως, από όλα αυτά, δεν ανέχομαι από κανέναν να αποκαλεί εμένα και την οικογένειά μου εκβιαστές... Το σωματείον “Ολυμπιακός” εις το οποίο μόνος μου ζήτησα να πάω, έχει τόσο στενές φιλικές σχέσεις με τον αγαπημένο μου ΠΑΟΚ, ώστε να παρέχει εγγυήσεις ότι θα με προσέξει... Γνωρίζετε άλλωστε ότι για τη μεταγραφή μου εγώ δεν αξίωσα τίποτα από το νέο μου σωματείο τον Ολυμπιακό”.

Οι προτάσεις
Από την πλευρά του ο Ολυμπιακός αναζητά διαμέρισμα τεσσάρων υπνοδωματίων για την οικογένεια Κούδα στο Πασαλιμάνι, ξεκινά τις διαδικασίες για το ουζερί του Ιωάννη Κούδα και διανέμει στον Τύπο μία φωτογραφία του Κούδα με τον Γιώργο Σιδέρη. Παράλληλα μέσω των εφημερίδων προτείνει να δώσει στον ΠΑΟΚ 300.000 δραχμές και τους Αυγητίδη, Πλέσσα, Ν. Σιδέρη, Κυπριανίδη και Νεοφώτιστο.
Ο ΠΑΟΚ επαναλαμβάνει ότι δεν παραχωρεί τον Κούδα και η απάντηση είχε αποδέκτη και τον Παναθηναϊκού που πρόσφερε 1.000.000 δραχμές και τους Λουκανίδη, Βουτσαρά, Παπαεμμανουήλ και Παπουλίδη.

Την 1η Αυγούστου λήγει η περίοδος των μεταγραφών. Έξω από τα γραφεία του ΠΑΟΚ είχαν συγκεντρωθεί εκατοντάδες φίλαθλοι, με το φόβο της παραχώρησης του ποδοσφαιριστή. Κάτι τέτοιο δε συνέβη, όμως στις 4 Αυγούστου ο Κούδας συμμετείχε στην πρώτη προπόνηση του Ολυμπιακού, παρουσία 5.000 φιλάθλων.

Οι αγώνες με τον Ολυμπιακό
Στις 17 Αυγούστου του 1966 ο Γιώργος Κούδας φοράει για πρώτη φορά τη φανέλα του Ολυμπιακού στο φιλικό παιχνίδι με τον Αργοναύτη. Μπαίνει στο γήπεδο στο 26ο λεπτό αντικαθιστώντας τον Μποτίνο και αποθεώνεται από τους 8.000 φιλάθλους του Ολυμπιακού.

Δύο μέρες αργότερα παίζει και σε νέο φιλικό του Ολυμπιακού εναντίον του Χαϊδαρίου, όπου σκοράρει ένα από τα δέκα τέρματα. Στις 21 Αυγούστου αγωνίζεται κόντρα στον Πανελευσινιακό, κατόπιν κόντρα στον Ολυμπιακό Χαλκίδας και στις 21 Σεπτεμβρίου τιμωρείται με αποκλεισμό 15 ημερών από την ΕΣΑΠ, έπειτα από απαίτηση του ΠΑΟΚ. Έκτοτε δεν ξαναφόρεσε τη φανέλα του Ολυμπιακού. Αντιθέτως παρουσιάστηκε στο Λιμενικό σώμα για να εκτίσει τη θητεία του.
Στα δύο χρόνια που ακολούθησαν κάθε επίσκεψη του Ολυμπιακού στη Θεσσαλονίκη μετατρεπόταν σε εφιάλτη για τους ερυθρόλευκους, εξαιτίας του μίσους των οπαδών του ΠΑΟΚ. Οι τελευταίοι πήγαιναν ακόμη και σε αγώνες της Εθνικής Ενόπλων για να αποδοκιμάσουν τον Κούδα.

Οι απειλές
Τον Απρίλιο του 67 ξέσπασε η δικτατορία και μία από τις προτεραιότητες του γενικού γραμματέα Αθλητισμού, Κωνσταντίνου Ασλανίδη ήταν να βάλει τέλος στην “υπόθεση Κούδα” και παράλληλα στον πόλεμο μεταξύ “Βόρειων και Νότιων”. Ο γενικός γραμματέας του ΠΑΟΚ, Γιώργος Παντελάκης απειλούταν ακόμη και με εξορία, σε περίπτωση που δεν συναινούσε τελικά στη μεταγραφή. Το καλοκαίρι του 1968 ο Ασλανίδης καλεί τον Παντελάκη και του προτείνει να επιτρέψει να αγωνιστεί ο Κούδας για δύο χρόνια στον Ολυμπιακό και στη συνέχεια να επιστρέψει μόνιμα στον ΠΑΟΚ. Ο Παντελάκης αρνήθηκε. Ο Ασλανίδης αντιπρότεινε να αγωνιστεί για δύο χρόνια ο Κούδας στον ΠΑΟΚ και στη συνέχεια να ανήκει στον Ολυμπιακό. Ο Παντελάκης απάντησε ως εξής: “Επανάσταση κάνατε, βγάλτε μια διαταγή και πάρτε τον. Εγώ δεν υπογράφω”.

Ουσιαστικά είχε ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την επιστροφή του Κούδα. Λίγες μέρες αργότερα ο Ασλανίδης σε μία περιοδεία του στη Χαλκιδική δηλώνει ότι ο Κούδας θα αποκλειστεί απ όλες τις Εθνικές ομάδες εφόσον δεν επιστρέψει στον ΠΑΟΚ.

Συν τοις άλλοις, αν δεν επέστρεφε, ο ίδιος θα έχανε ακόμη μία χρονιά στην πιο παραγωγική του ηλικία. Επομένως, δεν είχε επιλογές, εκτός αν εγκατέλειπε το ποδόσφαιρο.

Η επιστροφή
Την 1η Αυγούστου 1968, ο Γιώργος Κούδας περνά το κατώφλι των γραφείων του ΠΑΟΚ, επί της οδού Παύλου Μελά. Η είδηση κυκλοφορεί και σύντομα ο δρόμος κλείνει από φιλάθλους που συρρέουν για να καλοδεχτούν τον ποδοσφαιριστή. Ο ίδιος δηλώνει ότι “επιστρέφω στον ΠΑΟΚ επειδή ήθελα και επειδή έπρεπε. Δεν ζητώ τίποτα”.
Στην πρώτη προπόνηση συγκεντρώθηκαν 12.000 φίλαθλοι και τον αποθέωσαν, ενώ στις 18 Αυγούστου ο Κούδας ξαναφόρεσε τη φανέλα με το Δικέφαλο σε αγώνα κόντρα στην Καβάλα. Λίγους μήνες αργότερα, παντρεύτηκε στη Μητρόπολη την τραγουδίστρια Μαρία Μπόνου, με κουμπάρο τον Παντελάκη. Πολλά γράφτηκαν γι αυτή τη σχέση σε συνάρτηση με την επιστροφή του Κούδα, αλλά σύμφωνα με τους πρωταγωνιστές τίποτα δεν ήταν αλήθεια. Εκείνο που έχει παραδεχτεί ο Κούδας, είναι ότι με τον πατέρα του συναντήθηκε ξανά μετά από δώδεκα χρόνια.

Στα επόμενα 16 χρόνια, ο Κούδας μεγαλούργησε με τη φανέλα του ΠΑΟΚ. Οδήγησε το σύλλογο σε τρόπαια και διακρίσεις, πάντα προτάσσοντας το ήθος του και το ταλέντο του. Έγινε απλά “ο Μεγαλέξανδρος” του ελληνικού ποδοσφαίρου.http://www2.paok24.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου