Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2014

Όλοι οι Νορβηγοί έγιναν "εκατομμυριούχοι"!


Την ώρα που οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες «παλεύουν» με χρέη, η νορβηγική κυβέρνηση κατάφερε να κάνει κάθε Νορβηγό «εκατομμυριούχο», καθώς η περιουσία του συνταξιοδοτικού Ταμείου της χώρας, με επενδύσεις στην ενέργεια και στα ακίνητα, εκτοξεύτηκε.
Σύμφωνα με το Reuters, το Ταμείο που «γεννήθηκε» το 1990 έχει το 1% των μετοχών παγκοσμίως καθώς και τίτλους σε ακίνητα από το Λονδίνο ως τη Βοστόνη. Την Τετάρτη έγινε γνωστό ότι η περιουσία του ανέρχεται σε... 5,11 τρισεκατομμύρια κορόνες ενώ ο πληθυσμός της Νορβηγίας είναι πέντε εκατομμύρια.

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του Ταμείου, τα έσοδα του οποίου θα διατεθούν για το κοινό καλό, αυτό σημαίνει ότι ο κάθε πολίτης θεωρητικά διαθέτει ένα εκατομμύριο κορόνες, για μία «βροχερή ημέρα».

Η υπουργός Οικονομικών της Νορβηγίας – έκτης στην εξαγωγή πετρελαίου στον κόσμο - είπε στο Reuters, ότι το Ταμείο βοήθησε στο να ξεπεραστούν τα προβλήματα με τις διακυμάνσεις των τιμών της ενέργειας.

«Πολλές χώρες ανακάλυψαν ότι τα προσωρινά κέρδη από τα ενεργειακά τους αποθέματα δημιουργούν πρόσκαιρη ανάκαμψη που ακολουθούνται από δύσκολη περίοδο προσαρμογής» αναφέρει.

Σύμφωνα με το Reuters, το Ταμείο που αντιστοιχεί στο 183% του ΑΕΠ της Νορβηγίας, θα εκτοξεύσει την περιουσία του το 2030, καλώς εχόντων των πραγμάτων, όταν θα αντιστοιχεί στο 220% του ΑΕΠ

http://www.nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου