Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014

Το ρεκόρ σε αριθμό υπαλλήλων σε σύγκριση με άλλες χώρες κατέχει η ελληνική Βουλή με 1.993 μόνιμους και έκτακτους εργαζόμενους




Οι περισσότεροι δε από τους 1.993 υπαλλήλους της Βουλής (μόνιμοι και έκτακτοι) είναι διορισμένοι μάλιστα με τις πλέον αναξιοκρατικές διαδικασίες, αφού αποτελούν προσωπικές επιλογές των «πατέρων του έθνους».

Μια ματιά στα στατιστικά στοιχεία της τελευταίας εικοσαετίας δείχνει πως μία θέση στη Βουλή είναι ίσως ο καλύτερος ρουσφετολογικός διορισμός, κάτι που αποδεικνύεται από τη μεγάλη αύξηση του αριθμού των υπαλλήλων της. Το 1993 οι μόνιμοι υπάλληλοι δεν υπερέβαιναν τους... 700, αλλά ο αριθμός τους άρχισε να αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο.

Διαγωνισμός που να έχει επίφαση έστω κάποιας αξιοκρατίας στην επιλογή δεν έχει γίνει και το φαινόμενο αυτό συνεχίζεται ως σήμερα εν μέσω κρίσης και ενώ οι προσλήψεις ουσιαστικά έχουν «παγώσει» από την τρόικα, προκαλώντας ασφυξία σε νευραλγικούς τομείς του κράτους όπως η Υγεία και η Παιδεία.

Συνολικά, το προσωπικό της Βουλής ανέρχεται σε 1.393 υπαλλήλους και μαζί με τους επιστημονικούς συνεργάτες φθάνει τους 1.993 υπαλλήλους.

Ειδικότερα, κατά την 1.1.2014 στη Βουλή υπηρετούσαν 591 μόνιμοι υπάλληλοι, 605 υπάλληλοι ιδιωτικού δικαίου, 72 ειδικοί φρουροί και 125 μετακλητοί υπάλληλοι. Υπηρετούσαν, επίσης, και 590 επιστημονικοί συνεργάτες.

Το 2009, επί προεδρίας Φίλιππου Πετσάλνικου, οι μόνιμοι υπάλληλοι της Βουλής είχαν διπλασιαστεί και έφτασαν τους 1.361. Με τους μετακλητούς υπαλλήλους, τους αστυνομικούς και τους επιστημονικούς συνεργάτες των βουλευτών ο συνολικός αριθμός τους ανέβηκε στους 2.123. Πέντε χρόνια αργότερα, με την ανεργία κοντά στο 30%, και παρά τις θυσίες των πολιτών, από τη Βουλή έχουν χαθεί 130 θέσεις εργασίας, με τον αριθμό των εργαζομένων, μονίμων και μη, να φτάνει τους 1.993.

Αν και οι υπάλληλοι της Βουλής έχασαν τον 15ο και 16ο μισθό, απολαμβάνουν ακόμα μεγάλα προνόμια όπως τα μεγάλα εφάπαξ, το δικαίωμα να στέλνουν δωρεάν τα παιδιά τους στον παιδικό σταθμό της Βουλής και να ψωνίζουν από το συγκρότημα εξυπηρέτησης του προσωπικού της Πολεμικής Αεροπορίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι εκτός της Γερμανίας όπου υπηρετούν στη Βουλή 2.700 άτομα η Ελληνική Βουλή έχει πολύ περισσότερους υπαλλήλους από τη Γερμανία ή την Ιταλία που έχουν διπλάσιο αριθμό βουλευτών.

Χαρακτηριστικό είναι επίσης το παράδειγμα της Πορτογαλίας όπου για 230 βουλευτές υπάρχουν 360 υπάλληλοι, ενώ στην Ελλάδα με τους 300 βουλευτές φαίνεται ότι χρειάζονται περίπου 6 υπάλληλοι ανά βουλευτή.

1 σχόλιο: